#SharePoint Conference Las Vegas #SPC12 dag 3

 

Las Vegas – Je hoort mensen als Adam Harmetz (Microsofts Senior Programmanager SharePoint ECM) hier op de SharePoint Conferentie 2012 vaak de beeldspraak ‘breaking down the barriers’ gebruiken als het over de actuele ontwikkelingen in Microsoftproducten gaat. Hoe meer presentaties je hier ziet, hoe meer het van toepassing lijkt op verschillende niveaus:

De blokkades wegnemen op weg naar ‘de cloud’; Microsoft werkt er op alle fronten aan om ons, gebruikers, de cloud in te helpen. Wat vandaag niet goed kan in de cloud, moet daar morgen wel werken. Je ziet dan ook dat de bezwaren tegen documentmanagement en recordsmanagement in SharePoint Online – Office 365 – in rap tempo gaan vervallen. In de nieuwe Office 365, vanaf Q1 2013, is nu wel een recordcenter aanwezig, zitten ook die nieuwe functionaliteiten voor eDiscovery en search, etc. die ook in de SharePoint 2013 on premise versie aanwezig zijn. Office 365 wordt het model om in te gaan werken als het aan  Microsoft ligt. Een hybride situatie, met wellicht een cloudomgeving en een on premise installatie, zal tijdelijk in een overgangssituatie moeten worden gefaciliteerd. En daarom worden de bezwaren tegen zo’n hybride omgeving – zoals kort geleden nog  verwoord in Microsofts eigen whitepaper – nu ook stuk voor stuk afgebroken. Een live demonstratie van search leverde het bewijs dat zoekresultaten uit beide omgevingen op gelijke wijze kunnen worden weergegeven. Dat hybride werken werd toch echt een jaar geleden nog door Microsoft als risicovol beschouwd. Dan moest je wel een heel ‘volwassen SharePoint governance’ in je organisatie hebben, wilde je die constructie aandurven. En volwassen governance komen we nog niet overal tegen. Maar nu heet het dus ineens ‘Hybrid – the gentle coexistence’. Het kan snel gaan…

Een andere vorm van blokkades slechten zie je tussen de applicaties onderling. De integratie van Exchange en SharePoint is in de 2013 versies echt (een ook zeer nodige) sprong vooruit. Nu enerzijds Outlook zichtbaar kan worden gemaakt in SharePoint met de nieuwe gezamenlijke teamsite mailboxen en andersom deze mailbox in Outlook zichtbaar kan worden gemaakt inclusief de documentbibliotheken van de site, is er ook daar goede kans dat er weer wat voorheen noodzakelijke add-ons sneuvelen. Adam Harmetz demonstreerde hoe keuzes kunnen worden gemaakt om een email in de team mailbox te slepen (hij is zó trots op de ‘drag and drop’-functionaliteit, maar sjonge, dat werd ook wel tijd zeg), of er voor te kiezen email of bijlagen in een documentbibliotheek te slepen. De gevolgen zijn nogal verschillend, daar de mailbox in Exchange blijft en de documentbibliotheek in SharePoint. Zodat zijn suggestie om datgene dat je tot record wil maken beter in de bibliotheek kan slepen straks wel wat ‘governance’ nodig zal hebben.

Deze cross-application effecten zie je ook bij social features: de combinatie van SharePoint en Yammer (en deze morgen in een presntatie ook SharePoint, Yammer, Lync en Dynamics) maakt de populaire applicaties voor kantoorwerk steeds minder tot silo’s met eigen regels, eigen inlogmomenten en dubbele handelingen. En ook zo bij projectmanagement, met de integratie van projectinformatie in een standaardsite. Waarbij zowel het projectverloop in een balk, als projecttaken en andere projectgerelateerde informatie niet langer buiten SharePoint in MSProject leeft, onzichtbaar voor projectmedewerkers.

Ten derde benadrukt Harmetz in het afbreken van blokkades de mogelijkheden om, gefaciliteerd door de hiervoor beschreven ontwikkelingen, om effectiever te kunnen samenwerken in organisaties. Tel daar bij op dat het streven is om beheer in de Office 365 omgeving verder te vereenvoudigen  (waarvoor Harmetz de zelfs bij zijn collegaspreker nog onbekende nieuwe kreet ‘config agility’ heeft bedacht). Tot slot zal Office 365 iedere negentig dagen van een update worden voorzien, zodat het on premise model met de releases (zoals in 2003, 2007, 2010) in ieder geval voor werken in de cloud tot het verleden gaat behoren.

Breaking down the barriers, tot slot, ook in de juridische bezwaren om in de cloud te gaan archiveren, nu Microsoft en de Nederlandsche Bank  precies een week geleden tot overeenstemming zijn gekomen over cloudarchivering  – met bijvoorbeeld Office 365 bij Microsoft – voor Nederlandse  financiële instellingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *