Office 365 en de lange arm van Amerikaanse justitie

In de zomer van 2016 wint Microsoft bij het Hof van Beroep de zaak rond de door Justitie opgevraagde e-mails op haar servers in Dublin, Ierland. Sinds 2014 heb ik regelmatig over deze zaak geblogd, hier, hier, hier en in 2016 hier. Het Department of Justice nam geen genoegen met de uitkomst en wenste de kwestie voor te leggen aan het Supreme Court. In een land waar de president vandaag zijn privé-piloot voordraagt als hoofd van de luchtvaartautoriteit kan je alles verwachten, maar deze strijd wordt volgens de regels tot op het hoogste niveau uitgevochten. Raakt dit ons ook? Ja, want waar Nederlandse organisaties en bedrijven in toenemende mate hun mail en documenten in Office 365 onderbrengen, hebben we het ook over de datacenters in Amsterdam en hetzelfde Dublin.

Dinsdag 27 februari luisteren de negen rechters van de Supreme Court naar argumenten van het Departement of Justice die pleiten voor het overhandigen van e-mails, opgeslagen in Microsoft’s Dublin datacenter. De e-mails zijn onderdeel van een drugs zaak. Justitie beweert dat ze, ongeacht de fysieke locatie van de e-mail berichten toegang zouden moeten krijgen, zoals ze dat bij een huiszoeking met huiszoekingsbevel ook zouden krijgen. Microsoft heeft toen wel het e-mail adresboek van de criminelen (dat zich op servers binnen de VS grenzen bevond) overgedragen aan  Justitie.

En hoewel de zaak in 2016 dus voorlopig beslecht leek, heeft de Supreme Court nu aangegeven dat  een gebrek aan toegang tot e-mails op Microsoft’s severs buiten de VS “would hamper domestic law enforcement and counterterrorism efforts.” Natuurlijk zijn er nu ook mogelijkheden voor de Amerikaanse justitie om die e-mails te verkrijgen, maar dan duurt het langer en zijn er meer waarborgen ingebouwd. Microsoft, ondersteund door de andere grote tech giganten (zoals Google, Amazon en IBM) levert nu ook materiaal aan justitie en probeert daar in rapportages zo transparant als mogelijk over te zijn. Meer dan de helft van de Amerikaanse staten zouden achter het verzoek staan van justitie omdat ze vaak geconfronteerd worden met situaties waarin Amerikaanse criminelen hun communicaties of materiaal (zoals kinderporno) verbergen op servers in het buitenland.

Het probleem voor de tech bedrijven is dat ze steeds meer inzetten op cloud technologie en cloud opslag. Als klanten over de hele wereld daar het vertrouwen in zouden verliezen, bijvoorbeeld omdat ze de Amerikaanse overheid niet meer vertrouwen in hun drang naar toegang tot die servers, is het gedaan met de cloud -gebaseerde economie in die sector. De Europese Unie, maar ook Ierland zelf, heeft zich verzet tegen het Amerikaanse justitiële verzoek. Een scenario kan zijn dat de Microsoft servers en die van andere tech bedrijven dan lokaal eigendom zullen moeten worden. Dat wordt ook wel aangeduid als de ‘balkanization of the internet’. Overigens zal Justitie zich zelf daarmee nog meer in de vingers snijden, omdat het verkrijgen van data of documenten dan nog veel tijdrovender zal kunnen worden.

Overigens wordt voorlopig geen resultaat verwacht van deze zaak , die nu op het hoogste niveau dient. Er wordt gesproken over juni 2018.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *