Microsoft wint zaak rond cloudopslag e-mails Dublin

Microsoft wint bij het Hof van Beroep op 14 juli 2016 de zaak rond de opgevraagde e-mails op haar servers in Dublin, Ierland. Sinds 2014 heb ik regelmatig over deze zaak geblogd, hier, hier en hier. En het is groot nieuws, niet alleen voor Microsoft zelf, maar ook voor cloudopslag in het algemeen en de organisaties en bedrijven die van Office 365 gebruik (willen) maken.

Wat was er aan hand ook alweer? Een District Court oordeelde dat Microsoft e-mailberichten van een klant, die de klant had opgeslagen op Microsoft servers in Dublin, Ierland, moest overdragen aan de rechtbank. Het ging om een narcoticazaak en zowel aanklager als rechter waren van mening dat het er niet toe deed waar ter wereld die e-mails waren opgeslagen; Microsoft had ze, als Amerikaans bedrijf, maar over te dragen. Ook de visie van de Amerikaanse justitie op het recht om deze berichten op te eisen stuitte Microsoft tegen de borst. en niet alleen Microsoft.Ten eerste waren officier en rechter van mening dat Microsoft vrijelijk kon beschikken over deze eigendommen van klanten, alsof het onderdelen van de eigen Microsoft bedrijfsvoering waren. De analogie van Microsoft dat je niet zomaar toegang tot een kluis van een Amerikaans bankfiliaal in het buitenland kon eisen als daar bijvoorbeeld Duitse kostbaarheden in lagen was niet besteed aan de magistraten. Ook was er discussie over het aspect van het huiszoekingsbevel, wat niet goed past bij een situatie waar in een ander land, met andere regels, gezocht zou moeten kunnen worden door Amerikaanse justitie. Tot slot was er ook het belangrijke economische argument: als dit zo doorging, kon de cloudeconomie wel worden opgedoekt. Want wie durfde dan nog zijn bedrijfsgeheimen, overheidsinformatie, e-mails bij Microsoft of welke cloudprovider dan ook onder te brengen? De cloud-scare zat er sinds de Patriot-Act al goed in, ook in Nederland. En nu dit.

Inderdaad kwam er een wonderlijke alliantie tot stand van grote namen, die elkaar anders graag beconcurreren: o.a. Amazon, Google en Microsoft. Grote bedrijven, universiteiten en instituten ondersteunden het beroep van Microsoft tegen dat eerste vonnis.

Maar nu is er dan een nieuwe uitspraak van het Hof van Beroep. Het Hof verwerpt de lezing van het ‘Warrant’ als zou dat niet alleen binnen fysieke grenzen van toepassing zijn, maar een verplichting opleveren om informatie te onthullen, waar deze zich ook bevindt. Verder besluit het Hof:

We therefore decide that the District Court lacked authority to enforce the Warrant against Microsoft. Because Microsoft has complied with the Warrant’s domestic directives and resisted only its extraterritorial aspects, we REVERSE the District Court’s denial of Microsoft’s motion to quash, VACATE its finding of civil contempt, and REMAND the cause with instructions to the District Court to quash the Warrant insofar as it directs Microsoft to collect, import, and produce to the government customer content stored outside the United States.

Wat de gevolgen van deze uitspraak zijn is op dit moment nog niet te overzien. Het klinkt zeker als een stap in de goede richting voor een veiliger cloudopslag. En hopelijk dwingt het ook de Amerikaanse politiek in het Congress om de goede richting op te denken voor te herziene wetgeving.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *